sepdek September 7, 2010
facebook logo 2015

Υπάρχουν σήμερα κάποια συγκεκριμένα δεδομένα τα οποία καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστική την επιλογή της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης του Facebook για τη διεξαγωγή online μαθημάτων. Τα δεδομένα αυτά σχετίζονται με το ότι:

  • Μεγάλος αριθμός ατόμων έχουν ήδη εγγραφεί και χρησιμοποιούν την πλατφόρμα
  • Η πλατφόρμα παρέχει πολλαπλούς τρόπους δημιουργίας ομάδων επικοινωνίας ή/και εργασίας, όπως εφαρμογές (applications), ομάδες (groups) και σελίδες (pages)
  • Η πλατφόρμα εξασφαλίζει την επικοινωνία και ενημέρωση μεταξύ χρηστών που είναι μέλη ή χρήστες των παραπάνω εργαλείων
  • Διαφαίνεται ότι υπάρχει πλέον μεγαλύτερη πιθανότητα αλλά και συχνότητα επίσκεψης στο facebook από ότι σε οποιοδήποτε ειδικό ιστοτόπο μαθήματος ή ηλεκτρονικής τάξης
  • Η πλατφόρμα υποστηρίζει πάσης φύσης πολυμεσικά δεδομένα καθώς και δυναμικές ιστοσελίδες και περιεχόμενο μέσω της δυνατότητα ανάπτυξης εφαρμογών με το API που παρέχει

Έτσι η διδασκαλία ενός μαθήματος θα μπορούσε να γίνει με πολλούς τρόπους στο facebook ανάλογα με τις απαιτήσεις κάθε μαθήματος.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση για το μάθημα των Πολυμέσων του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΔΠΘ επέλεξα (μετά από αρκετά χρόνια χρήσης διάφορων προσωπικών ιστοτόπων) τη λύση της δημιουργίας εφαρμογής. Πρέπει να σημειωθεί ότι για να αναπτύξει κάποιος μια εφαρμογή πρέπει να έχει επιβεβαιώσει το λογαριασμό του μέσω της κινητού τηλεφώνου (Ρυθμίσεις Λογαριασμού > Κινητό)

Ο τρόπος δημιουργίας μιας τυπικής εφαρμογής με τις ελάχιστες απαιτήσεις είναι πλέον αρκετά απλός. Τα βήματα είναι τα εξής:

  1. Δημιουργία των ιστοσελίδων του μαθήματος σε ιστότοπο της επιλογής. Μπορεί να περιλαμβάνει κλασικές ιστοσελίδες που φιλοξενούνται σε οποιοδήποτε διακομιστή διαδικτύου. Οι ιστοσελίδες του μαθήματος είναι αυτές που αποτελούν τον πυρήνα της εφαρμογής που θα τρέχει στη συνέχεια στο facebook.
  2. Επίσκεψη στη σελίδα http://www.facebook.com/developers/ και εγκατάσταση της εφαρμογής Developer (Δημιουργός στα ελληνικά) ώστε να δίνεται πλέον η δυνατότητα δημιουργίας εφαρμογών
  3. Στη σελίδα της εν λόγω εφαρμογής δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας νέας εφαρμογής ή διαχείρισης των εφαρμογών του χρήστη
  4. Για τη δημιουργία εφαρμογής επιλέγουμε “Set up New Application”
  5. Στη συνέχεια εισάγουμε το Όνομα της εφαρμογής και “τσεκάρουμε” ότι συμφωνούμε με τους όρους που θέτει το facebook.
  6. Στο επόμενο βήμα εμφανίζεται σελίδα επιβεβαίωσης με κωδικό ασφαλείας, όπως φαίνεται στην εικόνα που ακολουθεί
  7. Με την επιβεβαίωση του κωδικού οδηγούμαστε στις σελίδες ορισμού της εφαρμογής. Επισυνάπτω στιγμιότυπα από την εφαρμογή του μαθήματος των Πολυμέσων για καλύτερη κατανόηση των πεδίων και του πώς συμπληρώνονται.


  8. Πολύ σημαντικό είναι να συμπληρωθούν σωστά τα παραπάνω πεδία και ιδιαίτερα να προσεχθούν τα εξής:
    • “Site URL” είναι η πραγματική διεύθυνση της ιστοσελίδας του μαθήματος ΕΚΤΟΣ facebook.
    • “Site Domain” είναι το γενικό domain name του ιστότοπου στον οποίο βρίσκεται το μάθημα.
    • “Canvas URL” είναι η διεύθυνση της ιστοσελίδας ΕΚΤΟΣ facebook από όπου αντλούνται δεδομένα.
    • “Canvas Page” είναι η διεύθυνση της εφαρμογής μέσω του facebook.
  9. Αυτό ήταν… Τώρα αυτό που έχει σημασία είναι να σχεδιαστούν ικανοποιητικά αυτές καθαυτές οι σελίδες του μαθήματος ώστε να υπάρχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Επίσης πρέπει να επιλεγεί ο τρόπος ενσωμάτωσης της επικοινωνίας της εφαρμογής με το facebook, που γίνεται με διάφορους τρόπους. Στις πληροφορίες που ακολουθούν περιγράφεται η διασύνδεση με php.
  10. Όταν κάποιος χρήστης μπει πρώτη φορά στην εφαρμογή θα εμφανιστεί σελίδα με επιλογή σύνδεσης στο λογαριασμό του όπως φαίνεται παρακάτω

    Μετά την επιβεβαίωση της εγκατάστασης της εφαρμογής πλέον εμφανίζεται η σελίδα με τα στοιχεία του επιβεβαιωμένου χρήστη, όπως φαίνεται παρακάτω
  11. Στη διεύθυνση http://github.com/facebook/php-sdk/blob/master/examples/example.php υπάρχει παράδειγμα κώδικα για την ενσωμάτωση της λειτουργικότητας στις ιστοσελίδες του μαθήματος (Αναλυτικότερες πληροφορίες εδώ: http://developers.facebook.com).  Επίσης, εδώ (http://github.com/facebook/php-sdk/tree/master/src) βρίσκεται το βασικό module που απαιτείται στο παράδειγμα της προηγούμενης ιστοσελίδας.

Discussion

comments

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.